Barn elsker musikk og bevegelse
Om barnets musikalske utvikling og hvorfor baby- og småbarnssang kan være en fin opplevelse for deg og barnet.

Barn er født med kompetanse til å forstå språkets musikalske og rytmiske kvaliteter. De kan avsløre falskhet i stemmen og føle på sinnsstemningen ved å høre foreldrene snakke. Og barna bruker stemmen sin for å påkalle seg andres oppmerksomhet og underholde seg selv, lenge før de har et språk. Å delta på baby- og småbarnssang kan være en fin måte å kommunisere med barna.

Når skal man begynne med babysang? Det avhenger selvfølgelig av familiens behov, men nedenfor kan du lese litt om barnets musikalske utvikling fra 0-2 år.

Barn 0-3 måneder:
-Reagerer på lyd og musikk med bevegelser av armer og bein
-Følger lyd og ting/ personer som beveger seg
-Hermer etter - og lager lyder selv
-Musikk virker mer søvndyssende (Å sovne er barnets intuituve måte å si at det har fått nok stimuli.)

Barn 3-6 måneder:
-Responderer mer med bevegelse og pludring
-Lengre våketider, men musikken er fortsatt søvndyssende

Barn 6-12 måneder:
-Ekspermineterer med språklyd og enkle ord.
-Stor bevegelsestrang og forventning til kjente sanger
-Gjenkjenner og hermer etter enkle melodier. Viser tekst med bevegelser.
-Utvikler spontansang

Barn 1-2 år:
-Barnet tar mer og mer initiativ til sanger
-Spontansangen utvikles med 2-3 ords setninger med melodi til
-Gjenkjennelse skaper stor forventning.
-Barnet viser tekstinnholdet med bevegelser
-Barnet kan synge små kjente melodiske mønster og sangdeler.

Det er et italiens ordtak som sier at "Et barn er født med hundre språk, men frarøves nittini."Det er et stort gap som ikke kan fylles med noe annet enn musikken.  Hva betyr musikken for barnet? Talespråket blir etterhvert en dominerende uttrykksform, men barnet har hele tiden naturlig behov for musikkuttrykk og stimulans. Barn som har hatt gode musikkopplevelser i tidlig alder får:
-God næring til musikkutvikling
-Sansestimulering (de tidlige sitter i kroppen og veier tyngst i "ryggsekken.")
-Minner de kan bære med seg gjennom livet

Innholdet i denne artikkelen er hentet fra foredrag med sanger og pedagog Hilde Svela fra Babysangkurs på IKO.